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ISSUE 
 

May an incumbent judicial candidate up for election include a political office holder 
in the judge’s committee of interested persons who is also an incumbent up for 
election this cycle?  
 
ANSWER:  No. 

 
FACTS 

 
The inquiring judge is up for reelection this cycle.  The judge has formed a 

committee of responsible persons (“Campaign Committee”) pursuant to Florida 
Code of Judicial Conduct, Canon 7C(1).  One member of the Campaign Committee 
is a partisan public office holder who is also up for reelection this cycle.  The 
inquiring judge asks whether this official may serve on the judge’s Campaign 
Committee if the office holder is identified only as “Esq.” and the office holder’s 
political office is not mentioned on the judge’s campaign letterhead. 

 
 

DISCUSSION 
 

Judicial candidates may not accept an endorsement from a non-judicial candidate 
running for office in the same election cycle.  See Fla. JEAC Op. 10-14.  Accepting 
“an endorsement from another candidate running for office would impermissibly 
create the appearance that the judicial candidate was running as part of a slate” in 
violation of Canon 7A(1)(b).  Id. 
 
The question for this Committee is whether a partisan public office holder serving 
on the judge’s Campaign Committee is an “endorsement.”  If it is, the office holder 
cannot serve on the Campaign Committee because the official is seeking reelection 
this election cycle.1 
 

                                                 
1 Our opinion would be different if the office holder does not garner opposition.  See Fla. JEAC Ops. 12-18 and 12-
21. 



Page 2 of 3  
    

  

We conclude that serving on the judge’s Campaign Committee is—both from the 
perspective of the committee member and of the general public—an endorsement of 
the judicial candidate.  It is difficult to imagine that any person would agree to serve 
on the judge’s Campaign Committee who is not endorsing the judge for reelection.  
The very point of establishing a committee of responsible persons is “to secure and 
manage the expenditure of funds for the candidate’s campaign and to obtain public 
statements of support for his or her candidacy.”  Fla. Code Jud. Conduct, Canon 
7C(1).  It would strain credulity for a member of the judge’s Campaign Committee 
to claim not to have endorsed the judge while soliciting funds and support on behalf 
of the judge.  More importantly, members of the general public will reasonably 
assume that all members of the judge’s Campaign Committee endorse the judge.  In 
short, the very act of agreeing to serve on a committee of responsible persons 
constitutes an implicit, if not explicit, endorsement of the judge for whom the 
committee has been formed to support. 

 
The intentional omission of the person’s public office and partisan affiliation does 
not dissuade us from our opinion.  We have previously noted that “the party 
affiliation of prominent persons may be a matter of common knowledge even if those 
persons have never sought political office.”  Fla. JEAC Op. 06-21.  The truth of this 
observation is magnified further where, as here, the person has already been 
elected—and is seeking reelection—to public office.     

 
 

CONCLUSION 
 
For the foregoing reasons, we conclude that a public office holder who is up for 
reelection may not serve on the judge’s Campaign Committee because doing so 
implicates “two election-related activities that must be avoided at all costs.  The first 
is partisanship and the second is involvement in the political races of others.”  Fla. 
JEAC Op. 06-21. 
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Fla. Code of Jud. Conduct, Canons 7A(1)(b), 7C(1). 
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 The Judicial Ethics Advisory Committee is expressly charged with rendering 
advisory opinions interpreting the application of the Code of Judicial Conduct to 
specific circumstances confronting or affecting a judge or judicial candidate. 
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 Its opinions are advisory to the inquiring party, to the Judicial 
Qualifications Commission, and to the judiciary at large.  Conduct that is 
consistent with an advisory opinion issued by the Committee may be evidence 
of good faith on the part of the judge, but the Judicial Qualifications 
Commission is not bound by the interpretive opinions by the Committee.    
However, in reviewing the recommendations of the Judicial Qualifications 
Commission for discipline, the Florida Supreme Court will consider conduct in 
accordance with a Committee opinion as evidence of good faith.  See Petition of the 
Committee on Standards of Conduct Governing Judges, 698 So. 2d 834 (Fla. 1997). 
 
 The Committee expresses no view on whether any proposed conduct of an 
inquiring judge is consistent with substantive law which governs any proceeding 
over which the inquiring judge may preside.  The Committee only has authority to 
interpret the Code of Judicial Conduct, and therefore its opinions deal only with 
whether the proposed conduct violates a provision of that Code. 
 
 
Participating Members: Judge Roberto Arias, Judge Nina Ashenafi-Richardson, 
Dean Bunch, Esquire, Judge Lisa Davidson, Judge Miguel de la O, Judge James A. 
Edwards, Judge Jack Espinosa, Jr., Judge Barbara Lagoa, Judge Spencer D. Levine, 
Judge K. Douglas Henderson, Patricia E. Lowry, Esquire, Judge Michael Raiden.  
 
For further information, contact Judge Barbara Lagoa, Chair, Judicial Ethics 
Advisory Committee, Third District Court of Appeal, 2001 S.W. 117th Avenue, 
Miami, FL  33175. 
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